Ian McEwan – Copilul furat


copilul furatAsa cum ati ghicit este vorba despre un copil furat. Cine are copii mici o sa citeasca cu inima stransa primul capitol, fiindca atunci fetita de 3 ani a lui Stephen este furata de sub ochii tatalui, in supermarket. Urmeaza socul mamei acasa, apoi viata familiei amputate se schimba total. De fapt, ce mai ramane din ea. Cartea lui McEwan povesteste despre viata lui Stephen in urmatorii 3 ani dupa disparitie. Tatal face eforturi sa-si gaseasca fiica, desi simte ca sunt inutile, mama abandoneaza tot. Cei doi sunt straini, nu-si pot comunica durerea, nu pot intelege situatia.

Dupa primul capitol crezi ca nu ai puterea sa citesti mai departe. Poate fi prea mult pentru un parinte de copil mic?! Apoi paginile se inamolesc oarecum in viata deraiata a lui Stephen. Dialoguri nu sunt prea multe, fiindca lui Ewan ii place sa descrie foarte mult situatii, persoane , obiecte. Nu insista mult asupra subiectului , fiindca va trece imediat la urmatorul. Din descriere in descriere intelegem toti cei 3 ani de ratacire. Cartea este un pic despre copilaria autorului, despre fizica, despre psihologia si educatia copilului ( puericultura), despre politica si despre aparatul administrativ de stat- stim, uriasul gras si inutil. O groaza de enunturi, teorii si principii cladesc pe nesimtite romanul.

Dupa cum intuiam la inceput, fetita nu a mai fost niciodata gasita, dar cei doi parinti distrusi isi articuleaza din nou viata impreuna pe o intamplare. Julie ramane insarcinata din nou, iar speranta unei vieti noi este se trezeste instantaneu in cei doi parinti.

Firul principal al cartii este despre o lovitura naucitoare ce-ti scurtcircuiteaza aproape toate circuitele corporale, dar mai ales viitorul continuu ales. Esti si faci ce nu vrei. Pentru fiecare dintre noi exista apoi o cale. Asta nu o vom sti decat fiecare in parte, introspectiv. O viata naruita sau o viata mica renascuta dintr-o suferinta mare!

Despre cezar

ride in black, think in white !
Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu