Martin Eden – Jack London


martin edenDupa 10 ore dedicate parcurgerii cartii te poti intreba cat din Martin Eden a fost Jack London? Sau cat din Jack London a fost pus in Martin Eden. Se pare ca destul de mult.

Jack London a scris cartea la 33 de ani, dupa 3 ani de la terminarea lui Colt Alb pe care l-a citit tot poporul. E o varsta la care , fara sa vrei poate, construiesti foarte bine un personaj uitandu-te des in oglinda.

Martin Eden este un tanar marinar ce cutreiera intinderile apelor in primele tinereti ale secolului 20. Bine facut, tenace, ambitios, profita de tot ce-i poate oferi libertatea, varsta, dar si lipsa banilor. Nu rateaza amorurile, bataile vitejesti si aventurile marine. Este sarac, traieste in anturajul corespunzator si are o camera minuscula in casa trista a surorii sale.

Intamplator ajunge in casa unor burghezi din San Francisco in calitate de erou si se indragosteste de sora celui a carui piele a scapat-o de cativa vagabonzi in oras. Martin Eden apreciaza bunul gust, calitatea materiala, vorba dichisita si viata gazdelor sale si doreste sa ajunga sa faca parte din aceasta lume. Dragostea pentru Ruth este firul ce-l leaga si-l motiveaza sa evolueze. Ruth , o fata buna, il place si-l incurajeaza la inceput. Mai tarziu se si indragosteste cumva de Martin.

Parcursul lui Martin Eden este pe atat de rapid si inaltator , pe cat de monoton scris. Martin se autoeduca : citeste carti de bune maniere, de poezie, proza, de sociologie si filozofie. Nu face studii, este un autodidact de succes. Frecventeaza biblioteca si niciun job. Are calitati intelectuale fantastice si creste intr-un an cat altii ar fi putut in zece. Povestea de dragoste cu Ruth se dezvolta in paralel cu eforturile sale supraomenesti. Dupa scurt timp scrie poezie, nuvele, eseuri. Nicio revista nu i le publica si Martin traieste la limita inanitiei. Amaneteaza in continuu un costum si o bicicleta, se insingureaza , dar scrie mereu si incearca mereu sa publice ca sa castige bani. Banii i-ar trebui ca sa poata ascende la Ruth, in lumea ei. Familia fetei il consiliaza cumva ca sa se integreze, este sfatuit sa se angajeze , sa castige un ban prin munca; poate contabil sau angajat la posta, poate la cabinetul de avocatura al fetei. Martin Eden refuza cu incapatanare. El scruteaza viitorul de la inaltime precum marinarii, doreste sa mearga pe firul sau de apa. Coordonatele nu-i arata pamantul la orizont, dar mai rar asa personaje tenace in literatura universala, tanarul nostru scriitor infrunta toate obstacolele! El este un individualist si nu un socialist cum este etichetat de burghezi.

Personajele ce-l insotesc in cele 10 ore de lectura sunt destul de numeroase si de aceea as concluziona ca Jack London a scris mai degraba un roman decat o nuvela. Un pic de filozofie sociala, ceva critica literara si bucatele de psihologie a individului sunt atasate de personajele cartii, de altfel relativ subtire conturate de autor.

Asa cum ne inchipuim, dupa atatea stradanii si sacrificii, Martin , brusc, are succes. Publica scump tot ceea ce a scris. Succesul inexplicabil, dar si despartirea de Ruth il destrama psihic. Devine un naufragiat in plin succes. Are banii, are faima, dar nu mai are empatia fata de oameni, dorinta de a merge catre undeva, este deziluzionat de societate. Nu stie daca a iubit si pentru cine a scris. Isi rasplateste cunoscutii, renunta la editurile , jurnalistii si cunoscutii ce-l asediau si ia drumul apei. Mai tarziu, se scufunda definitiv in apele ce le cunostea mai bine si pentru care scrisese „Poemele marine”.

Tinerii cu apetitul crescut pentru cartile cu vampiri si personaje magice ar putea sa regaseasca o realitate dificila si trista de acum abia 100 de ani si ar putea sa coboare cu aceasta ocazie cu picioarele pe pamant. Socialistii de azi ar invata ca nimic nu poate fi gratis in lumea noastra, iar capitalistii ca faima si banii pot fi eventual mijloace de a ajunge la fericire, nu inseamna fericirea in sine.

Rust in peace, Martin Eden !

 

Reclame

Despre cezar

ride in black, think in white !
Galerie | Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s