Mancatorii de ziduri – Serge Brussolo.


mancatorii de ziduriCartea a fost scrisa la inceputul anilor ’80 si publicata in Romania in 1997. Nu stiu daca este vina editurii, dar titlul nu a trezit cine stie ce miscari in zona horror-SF romaneasca, desi ar fi trebuit.

Sa ne imaginam o lume postapocaliptica, in care oamenii traiesc in gigantice orase-cuburi, adaposturi autonome de supravietuire. <Religia cubului se rezuma la doua cuvinte : „etanseitate” si „ingradire”.> Sunt o multime de sali enorme de marimea unor orasele. Tavanul este pictat in culorile cerului, peretii in verde. Oamenii nu pot parasi salile. Ele comunica intre ele doar prin intermediul unor lifturi, iar cu lifturile circula doar personalul autorizat : militari, medici. Ceilalalti nu circula, avand un implant ce le induce spasme mortale in momentul in care isi modifica pozitia de nivel.

Acum apar si personajele. David este un fel de gunoier ce dezansambleaza intr-un nivel inferior robotii nefolositori sau defecti aruncati de la toate nivelurile superioare. E genul care isi pune multe intrebari, de aceea o va salva pe Sirce, o femeie ( sau robot ?) , de la arderea in crematoriu. Amandoi evadeaza din sala si cauta sa-si salveze pielea de autoritati. Aventura prin cub este dezlantuirea imaginatiei lui Brussolo.

Cubul era ciuruit de multi ani de un fel de termite gigant, mutante. Ele sapau tuneluri intre sali. Hotii de fier, o comunitate demult izolata de autoritati, razboinica, fara acces la obiecte de metal, circula prin galeriile termitelor si jefuiesc , ucid la intamplare in salile cubului.

Lumea , asa cum era organizata, era condusa de computere, programata in urma cu cateva sute de ani , in urma cataclismelor. Computere se tineau de instructiunile programate, fara empatie, fara politica. Nicio mila pentru oameni. Epidemiile erau tratate cu extinctie totala : spalarea oraselor cu acid si ardere totala. Orasul in care se producea carne artificiala si caruia i se imputa neproductivitatea este condamnat la „legea presei” : cerul, adica plafonul orasului este actionat de leviere pana la nivelul podelei, zdrobind total cladiri, oameni. La sfarsit , cerul se ridica si dupa dezinsectie, o noua generatie de oameni este adusa pentru a curata si reconstrui orasul. Cine s-ar tine de leneveala daca ar sti ca asta i-ar tranti cerul in cap?

Mancare? ” Carnea artificiala- protoplasme de sinteza. Se ia o celula de vita si e fortata sa se reproduca prin proliferare accelerata. Cu 10 cmp de carne initiala, se poate hrani un popor intreg.” La fel se produce si lemnul.

Mancatorii de ziduri sunt cei care au inventat termitele ce urmau sa redea libertatea oamenilor , sa-i ajute sa vada inclusiv dincolo de zidurile exterioare. Ei au fost exterminati de autoritati, dar au reusit sa transfere lui David mesajul viitorului si al libertatii. Sirce era purtatoarea mesajului. David va fi profetul ce va deschide mintile si inimile oamenilor din cubul a carui civilizatie sta sa se prabuseasca. E noul mancator de ziduri.

Printre randuri citim ca lumea noastra este intr-o continua schimbare, iar schemele ce ingradesc evolutia ei fireasca, lipsind-o de libertati , o vor prabusi mai devreme sau mai tarziu. Mai mult, viitorul cu oamenii condusi de computere nu este un viitor. Daca aveti 3 ore si digerati bine Brussolo, va garantez o masa copioasa.

 

Reclame

Despre cezar

ride in black, think in white !
Galerie | Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s