Ultima ispita a lui Hristos. Nikos Kazantzakis


 

ultima ispita a lui Hristos

Scriitorul a avut un curaj teribil sa impaneze cele 4 evanghelii cu detalii fictive despre o partea din viata lui Iisus , cea care a dat sens pentru cei aproximativ 2 miliarde de crestini din zilele noastre. Cumva a recreat evangheliile, a spus povestea lui Iisus altfel, l-a umanizat foarte mult, l-a construit din interior si mai putin din perspectiva faptelor sale. A pus in preajma sa personaje biblice destul de greu de recunoscut, daca ai citit evangheliile si scrierile bisericesti. Momente importante ale evangheliilor sunt fixate foarte bine, in diferite contexte, romantate, bineinteles.

Eu am citit cartea cu grija. Mi-a fost teama sa nu sparg ceva ce am, sa nu vars un vas cu apa. Cu grija. Firesc, daca cele mai multe personaje sunt descrise altfel decat ti le imaginezi, nu ? Maria, Sfanta Fecioara este o mama ce isi doreste un fiu normal, asezat la casa lui si refuza pana la sfarsit sa accepte destinul lui Iisus. Destin la inceput neclar, fiindca Iisus era tamplarul hulit ce facea crucile pe care erau crucificati evreii de catre romani. Apoi alarmant, fiindca fiul ei fuge de acasa si se retrage la o manastire in pustiu. In final, dezamagitor, atunci cand Iisus nu-si mai recunoaste mama. El are frati si surori, doar frati si surori. Iuda este personajul puternic, in cautarea celui ce trebuia sa-i elibereze pe evrei de sub ocupatia romana. Il monitorizeaza pe Iisus mereu, se cazneste sa-l duca in directia dorita si spera pana la sfarsit ca Iisus nu va fi numai un mantuitor al sufletelor, ci doar al evreilor ocupati. Iuda este mai degraba un personaj pozitiv. El este impins de invatator sa-l tradeze, nu ar fi vrut nicicum sa o faca. „-Inca o data, rabi; de ce sa ma alegi pe mine? – Esti cel mai tare, o stii, ceilalti nu indura; te-ai dus, ai vorbit arhiereului Caiafa?”Totusi, destinul lui Iisus trebuia sa se implineasca, cineva trebuia sa-l urce pe cruce, sa-l aduca mai aproape de sensul final al vietii sale, dar mai ales al vietii noastre, invierea.

Kazantzakis construieste suferinta Mantuitorului si pe cateva ingrediente noi, inventate. Ultima ispita a lui Hristos genereaza un moment de cumpana, mai ales ca este rupt de litera Bibliei. Aflat pe cruce, Iisus , doborat de durere si poate indoiala, rataceste cu mintea, este ispitit de umbra ce-l pandeste mereu. Asa se face ca nu a murit pe cruce, ci calauzit de un inger se casatoreste, are copii, traieste prosper pana la adanci batraneti, lasand balta destinul ce-l avea de impinit pentru omenire. Mai tarziu, apostolii sunt dezamagiti, crestinii fara speranta : Iisus nu a mai inviat !

Este o frumoasa intorsatura a povestii, mai ales ca in final, totusi, Iisus realizeaza ca a fost ultima sa ispita, o iluzie, o ratacire a mintii. Vestea e buna. „Ucenicii lui traiesc si domnesc, au luat uscaturile si marile si vestesc Vestea cea Buna. Toate s-au petrecut cum se cuvine, slava Tie, Dumnezeule! Scoase un strigat triumfator : – S-a sfarsit ! Si era ca si cum ar fi spus : Toate incep.”

Kazantzakis a facut o jertfa catre Dumnezeu. A documentat romanul vreme de 8 ani pana in 1951, cand l-a terminat. A fost sau nu inspirat de EL? A intarit constructia lui Dumnezeu din fiecare crestin sau a slabit-o?

Ar trebui sa privim personajul Iisus ca pe un erou de roman, cartea ca pe o poveste similara cu evangheliile biblice si asa vom reusi sa nu confundam fara sa vrem pe Fiul lui Dumnezeu, biblic, cu plasmuirea frumoasa a lui Kazantzakis

 

Reclame

Despre cezar

ride in black, think in white !
Galerie | Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s