Femei secerate – Pierre Desproges


IMG_5441Tare m-am mai amuzat in cele 2 ore si jumatate citind carticica. Am cumparat-o la un moment dat fiindca era redusa la pret, cred, dar si pentru ca oriunde o deschizi gasesti cateva cuvinte bine plasate umoristic. Desproges ar fi fost hazliu daca scria despre flori, animale si femei indragostite, dar aici e vorba despre o poveste politista , care la un moment dat vireaza spre fantasy si ramane acolo. Sincer, nu stiu ce am citit, dar m-am delectat cu jocurile de cuvinte si nastrusnicia observatiilor.

Domnul Desproges descrie in tuse comice viata dintr-un orasel francez prin personajele principale ce-l populeaza.

Doctorul Rouchon este personajul principal, un medic ratat de tara, fiindca a devenit alcoolic si fiindca pur si simplu un medic nu se poate realiza la tara. El a crezut… Pupilul, conceput la betie este de un retard avansat, un pietroi in familie. Sotia nu mai are motive de a fi fericita, dar are aventuri cu preotul si cu prietenul prietenei.

sinucidereMa rog, despre ce e vorba? In orasel mor o gramada de femei, luate cate una , dar si la gramada ( mai mult de o suta deodata ). Spanzurate, calcate de tren, zdrobite in vreun put, spintecate. Cetatenii se isterizeaza si-si izoleaza consoartele ( fiindca murea numai coconet si domnisoret) in cetatea veche pana trece urgia. Nu se gasesc indicii edificatoare, doar un tantar ce pare ca a intepat de fiecare data victimele. Se pare ca le inteapa si in castel, fiindca bijuteriile oraselului se arunca pe rand de pe metereze. Mor toate cu o singura exceptie, cea care a ramas acasa dupa o cearta prin telefon, sotia doctorului. Ea face amor, celelalte isi fac felul. Urmeaza sa intelegem si de ce se sinucideau. Apare un extraterestru. Extraterestru era infofolit si cu umbrela fiindca apa ii facea rau, ii curma viata. El manca cauciuc, de exemplu furtunul de alimentare de la masina si pneurile, si se infiltrase pe Terra impreuna cu gasca in cautare de cauciuc. Cu ajutorul tantarilor ei omorau femeile pamantence ca parte a planului de exterminare a rasei omenesti. Femeile primeau un impuls electric de la tantar, creierul le functiona intr-o devalmasie motivata tehnic si aveau dorinta nestramutata sa-si curme viata. Dialogurile cu extraterestrul sunt valoroase prin umor, dar imposibile de urmarit rational. In a doua jumatate a cartii, valoarea ei se sprijina pe talentul umoristic a lui Desproges care scrie numai tampenii irationale, cum ziceam.

Doctorul moare, extraterestrul ficusian moare si se pare ca si ultima femeie ( sotia doctorului) din localitate, pe care incercasera sa o salveze preotul si muschiulosul. Se pare ca ultima pereche de tantari ( femela si mascul) va trai ca sa duca la sfarsit prapadul mancatorilor de cauciuc.

Desproges scrie foarte bine, ia peste picior orice vietuitoare, de la caprioare la politicieni, este delicios de caustic, desfiinteaza tot. Si de aceea la sfarsitul scriiturii raman doar cateva personaje vii, dar atacate din plin cu acid sulfuric de autor. Se pare insa ca nici cartea nu a rezistat atacului cu acid, fiindca nu-i ramane decat umorul, mai ales ala ars, negru.

Reclame

Despre cezar

ride in black, think in white !
Galerie | Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s