Nemuritorul – R. Zelazny


nemuritorulNemuritorul a luat Premiul Hugo ( 1969) impreuna cu Dune al lui F. Herbert.  Sincer, cred ca distanta intre cele 2 carti este cat de la cer la pamant, desi micul roman a lui Zelazny nu este chiar rau. Timp de 5 ore vom citi mai degraba un fantasy despre civilizatia pamanteana intr-o perioada post nucleara.

Romanul este intesat de personaje cu puteri supranaturale si cu mutanti teribili , fiii noii epoci nucleare, radioactive de pe pamant. Inspiratia lui Zelazny este din mitologia greaca. Personajul principal este un luptator al planetei Pamant, pentru libertatea ei, pentru conservarea ei.  Varsta lui e considerabila, puterea fizica de asemenea ; vom constata ulterior ca este un fel de erou. Arata ca naiba, dar are si ceva puteri  paranormale. Il cheama in mai multe feluri , in functie de generatiile de pamanteni langa care a trait. De exemplu, fiul lui este batran, iar el este in puterea varstei.

De data asta vom face cunostinta si cu extraterestri. Nu, nu sunt verzi si vin de pe Marte! Sunt  albastri si vin de pe Vega. Cum va inchipuiti, au nume de dieta la moda – vegani. Veganii sunt o civilizatie mult mai avansata spiritual. Ei gandesc pozitiv, au o societate armonioasa si la modul declarativ vor sa aiba grija de pamanteni si planeta lor. Practic, planeta noastra apartine lor. Pe pamant mai sunt in jur de 4milioane de pamanteni ce traiesc in afara focarelor radioactive. Restul  s-au mutat in colonii pe Marte, Titan si Taler unde servesc veganilor si fac muncile de jos. Cunoastem si noi, astazi dupa 50 de ani de cand a fost scrisa cartea care este ideea: instalatori, ingrijitori, capsunari, etc. Planeta Pamant este in proprietatea veganilor. Acestia au cumparat-o bucata cu bucata de la guvernul oamenilor format pe Taler. Oamenii expatriati au crescut acolo in belsug , si-au pierdut identitatea si practic, au cam abandonat Terra. Cort Mishtigo este veganul din povestea noastra : albastru, 6 degete la maini, par roz, ochi chihlimbarii, cutie toracica imensa ce ascunde la baza narile prin care respira. Veganul a venit pe Pamant cu o misiune secreta, declarata a fi una jurnalistica.

Eroul  nostru, Conrad Kominkos, are misiunea de a-l indruma pe vegan in misiunea sa, dar si de a-l apara de primejdii. Are loc o incursiune prin Egipt si Grecia. Aventurile fantastice ale grupului constituie corpul principal al cartii. Il descoperim pe Conrad, care dovedeste ca este rational, bun, cinstit, puternic , un adevarat  conducator . Chestia asta o afla Mishtigo. Se pare ca misiunea lui este aceea  de a afla conducatorul  ce trebuia sa mosteneasca Pamantul de la vegani, mai précis de la bogatul sau bunic ce cumparase efectiv Pamantul.  V-am zis ca veganii erau avansati  spiritual ; au returnat Pamantul pamantenilor de acasa.

Pana la urma , daca ma gandesc si la vremurile actuale, constatam cu tristete  ca numai  estraterestrii  ne pot salva.

Anunțuri

Despre cezar

ride in black, think in white !
Galerie | Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s