Muzeul inocentei- Orhan Pamuk


muzeul inocentei CarteaMuzeul inocentei chiar exista. Este o casa renovata in Istanbul. Mi-am propus sa il vizitez cand voi ajunge acolo si este pe lista de obiective fiindca mi-a placut foarte mult romanul. Poate fi unul dintre cele mai bune romane de dragoste daca citesti cartea dupa 40 de ani. Atunci cand amintirile conteaza si cand amintirile le poti ancora in capitole cu ajutorul memoriei unor obiecte, atunci inseamna ca ai trait un pic si pretuiesti timpul ce a trecut.
Scriitorul pune mana pe un obiect si scrie un fragment al unei povesti de amor. Toate obiectele au un pret, fiindca ele construiesc povestea, sunt itele romanului. Dupa ce romanul a fost gata si a avut succes, obiectele au fost si cele care au incercat sa transpuna povestea cartii intr-un plan real, muzeul.
Cartea se citeste in 12 ore si este probabil sa-ti ramana in minte 12 luni.
Povestea este simpla. Istanbul, anii ’70. Kemal, un tanar instarit de 30 de ani se pregateste sa se logodeasca cu Sibel, frumoasa si desteapta. Ii astepta un viitor prognozat de toti a fi fericit. Dar Kemal se indragosteste rapid de Fusun, o tanara de 18 ani. Dragostea lui Kemal cunoaste mai multe faze. Amorul pasional in apartamentul nelocuit de parintii lui, ar putea fi o faza a inocentei. Dupa logodna, Fusun dispare din viata lui ranita ca el alesese, formal, un viitor alaturi de alta femeie, si atunci incepe pentru Kemal iubirea dureroasa si bolnavicioasa. E greu sa spui ca nu regasesti in paginile cartii trairi avute personal, daca ai suferit cumva din dragoste. Cu sistem parca, Orhan Pamuk abordeaza trairi intense, descrise in amanunt, intr-un stil cursiv, la fel consistent. Puzderia de amanunte ar trebui sa te plictiseasca, dar ele construiesc fila cu fila dimensiunea din ce in ce mai complexa a unei iubiri pe care nu o poti intelege din exterior, ci doar citind aceast roman. Pare putin posibil ca scriitorul sa nu fi fost insusi personajul principal al cartii, iar Fusun, marea sa iubire.
In paralel, descoperim societatea turca din anii ’60-’70, inca tributara traditiilor, dar mai ales prejudecatilor. Societea era in continua schimbare dupa revolutia lui Ataturk si asimila cate putin valorile Occidentului. Asta era bine, fiindca iti dai seama fara greutate ca multe metehne turcesti au ramas bine inradacinate pe plaiurile romanesti, de nu mai scapam de ele nici azi.
muzeulFusun este regasita si se maritase intre timp. Se casatorise tot din durere, pentru viata pe care nu ar fi putut sa o aiba alaturi de Kemal, care o si „rusinase” prima oara si nu-i era sot. Asta era treaba de ocara. Kemal rupsese logodna.
Urmeaza faza cea mai ciudata a unei iubiri, aceia a asteptarii, a pedepsei pe care trebuie sa o primesti daca vrei sa obtii un lucru. Kemal asteapta ca Fusun sa divorteze de sotul ei, pe care nu-l iubea. O viziteaza 8 ani si devine asa adevaratul ginere al parintilor ei. Vizitele formale se puteau ispravi si cu momente de fericire : Fusun i-a zambit, Fusun l-a atins, a reusit sa sterpeleasca un obiect ce ii alina dorul de Fusun in lipsa ei.
Dupa atata amar de vreme Kemal, care lasase totul balta in viata, desi locuia pe malul Bosforului, pare ca se apropie de momentul fericit, Fusun este pe cale sa se marite cu el. Aceasta este ultima faza a unei iubiri totale. Fusun moare, iar Kemal isi daruieste dragostea si timpul muzeului ce va expune dragostea lui pentru ea, dar si amintirea ei in toate locurile si obiectele ce i-au fost in preajma. Muzeul devine noul cadru al vietii lui Kemal si in el isi va gasi fericirea resemnat, dar impacat.
Romanul lui O.Pamuk este greu de uitat, fiindca reuseste sa-si aduca cele doua personaje foarte aproape de cititorul matur, iar daca i se permite, le poate strecura chiar, in mintea si inima lui. De aceea, finalul tragic, inchide trist aceasta experienta.
Daca vei pierde cateva zile pentru aceasta carte, vei castiga o viata traita de altul!

Anunțuri

Despre cezar

ride in black, think in white !
Galerie | Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s