J. Hasek – Peripetiile bravului soldat Svejk in Razboiul Mondial


„Crucea ei de treaba! De cand m-a facut mama n-am vazut un razboi mondial mai tampit. Eu mi l-am inchipuit cu totul altfel.” Cam asa se vede razboiul din perspectiva unora dintre combatantii din tabara austro-ungara. Cartea e o tragi-comedie feroce despre razboi, despre militari, despre regulile ce guverneaza viata cazona si despre prostie. Soldatul Svejk este modelul prostovanului inocent, fata de care cadrele militare ajung sa se fereasca, fiindca il privesc ca pe o catastrofa. Svejk creste si vinde catei maidanezi cu pedigree, deci pare un individ „destept”. Ajunge printr-un concurs de imprejurari pe front, cu ajutorul unui turnator. Erau o multime de turnatori in slujba Imparatului si pe atunci.

Svejk este un amestec intre inocenta lui Forest Gump si tampenia lui Dorel. Stai si te gandesti daca totusi era tampit sau se prefacea, dar fiindca actiona si impotriva propriului interes verdictul e clar. Personajul e o antologie de anecdote, are o memorie de elefant. Practic toate interventiile sale din carte sunt urmate de o poveste, despre intamplari petrecute in trecut sau personaje asemanatoare cu  faptele din prezent. Svejk pare moralizator si asta e tare haios.

Armata si cadrele ei sunt desfiintate in amanunt. Situatiile absurde sunt la tot pasul, dar ele traseaza aria stricta a vietii ostasesti. Presiunea razboiului duce pe culmi nastrusnice egoismul, prostia, superficialitatea.

„Astazi, nu mai crede nimeni in armata in ticneala ereditara. Altfel ar trebui sa inchida in balamuc toate statele majore.”

Svejk se descurca- se descurca, nu lupta pe front, nu moare de foame, este numit din greseala, mai tot timpul ,ordonanta cuiva, chiar si a regimentului. Cu toate astea este arestat de catre proprii „camarazi” si acuzat de spionaj. Apoi este arestat si scapa ca prin minune de streang, dupa ce este luat prizonier tot de catre camarazii de lupta. Cum se intampla? Greu de imaginat, dar domnul Hasek( autorul) are o imaginatie debordanta, ce pare ca l-a ajutat si in viata reala. Se pare ca multe din intamplarile pomenite in roman sunt infaptuite de autor. Hasek nu a dus deloc o viata model si asta e doar de cancan, fiindca romanul e genial. Nici nu m-as fi gandit ca prostia pare a fi mai profunda la cehi si austrieci decat la romani.

Povestile cazone pe care le auzim de la cei care au facut armata sunt in spiritul cartii. Gradatii, dar si tucalarii sunt specimene de care ne ingrozim in civilie. Armata te fortifica sau te degradeaza ( sic !)? Fiecare gradat are cate un pitic pe creier. Unii cred si impun ca defecatul sa se faca igienic, in grup si la ora fixa , si astfel : „Ostasii stateau frumos pe vine, unul langa altul, pe taluzul santului, ca randunele pe firele de telegraf, toamna, cand se pregatesc sa-si ia zborul spre tarmurile calde ale Africii… Toate acestea vadeau spirit de organizare si o disciplina militara de fier.”

Romanul nu a fost terminat. Hasek a murit prea devreme, doborat de boli declansate de alcoolism. (O demon alcool, cine ar fi crezut ,ca ajungi din om neom..? ) Trebuie sa cititi si peripetiile lui Svejk, chiar daca nu ati luat la cunostinta de grozaviile din Gestapo a lui Sven Hassel. Armata si razboiul naste monstri oricum, dar citind romanul necrutator a lui Hasek te amuzi teribil. Pace !

Anunțuri

Despre cezar

ride in black, think in white !
Galerie | Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la J. Hasek – Peripetiile bravului soldat Svejk in Razboiul Mondial

  1. v zice:

    asta merita citita cu o bere in mina, dupa ce ai terminat un ciolan de porc, intr-unul din multele restaurante pragheze denumite „Soldatul Svejk” 🙂

    • cezar zice:

      Nu am depistat onorabilele stabilimente, dar ciolane de porc am tot curatat in Praga. Cu bere si in exces, ciolanele astea se pot „indrepta impotriva”, sa te curete si ele pe tine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s