E. Salgari -Minunile anului 2000


Autorul e un fel de Jules Verne al italienilor, dar care si-a ratat viata. S-a sinucis, in final. Dupa mine scrie si prost, dar ceva e interesant la cartea asta. Doua personaje se conserva 100 de ani, din anul 1903 pana in 2003 cu ajutorul unei substante, o simpla injectie. Interesanta este perspectiva pe care o aveau cercurile stiintifice in 1900 fata de anii 2000, anticipatii eronate si fara amploare. Se pare ca progresul stiintific a fost in realitate mult peste asteptari.

 • Oamenii nu prea mai gatesc. Faci o comanda la un hotel si mancarea ti se trimite cu un trenulet prin niste tuburi. O idee buna, un fel de catering, dar punerea in practica nu are nicio sustinere practica. Poti opta si pentru niste pilule energetice cu gust de ce vrei tu. La restaurant nu e picior de chelner. Bagi un ban in automat si iese supa aburinda. Ha!
 • Corespondenta se livreaza tot printr-un sistem de tuburi.
 • Becurile electrice sunt inlocuite de niste bucati de radiu, focul etern. Caldura e data tot de radiu. Nu tu carbune, nu tu petrol.
 • Mijlocul de locomotie al vremii este un aparat zburator mare, o platforma de otel  „avand 4 aripi si 2 elice, dispuse pe laturi, construite din panza cu spite de otel” si un motor mic ce le facea sa se miste. Viteza ? Pana la 150 km/h. Fantastic ! De toata jena. Tot ele sunt dotate cu eofoane, un aparat fomat din 2 palnii ce stau pe urechile timonierului si inregistreaza vibratiile provocate de alta nava zburatoare. Astfel , 2 nave isi repereaza vibratiile reciproc, se opresc , isi schimba directia si nu se mai ciocnesc. Un fel de radar…
 • Navele maritime mai mici se transforma in tramvaie cand ies din apa , pe uscat.
 • Mecanica i-a facut sa dispara pe muncitori. Adios greve ! Partidul socialist a disparut desi avea un mare viitor.
 • S-a luat legatura cu martienii. Se comunica cu ajutorul undelor electrice. Marte are zone de gheata la poli. Martienii seamana cu niste fiinte amfibii, cu capul mare. Se va trimite un obuz plin cu pamanteni pe Marte la un moment dat. Ce chestie !
 • Caderile de apa ale Cascadei Niagara produc energie pentru SUA.
 • Informatiile se transmit prin telegrafie ! Radioul? Un fir desfasurat pe o bobina.
 • Populatia globului este de 2 miliarde, iar „galbenii” sunt ceva mai mult de 1 miliard. Europenii sunt vreo 600 de milioane, noroc cu italienii care s-au inmultit mai bine. ( sic!) Londra are vreo 12 milioane locuitori. Oameni nu prea mai au ce sa manance si cauta solutii pe alta planeta.
 • Calea ferata este tot un sistem de tuburi, iar trenurile aluneca in tub impinse de aer cu presiune din spate si aspirate din fata.
 • Animale salbatice nu prea mai sunt. Au fost comasate in Tenerife, zona nepopulata de oameni si coabiteaza in bune conditii. Se pescuieste mai ales.
 • Exista un tunel pe la Polul nord. Tunelul este din gheata, fiindca trebuie sa stiti, dar clima pamantului este in racire. Gheata de la Polul sud are volume foarte mari, se va rupe si va crea niste valuri uriase ce este probabil sa extermine omenirea. Nu avem incalzire globala, din contra!
 • Exista niste mori uriase plutitoare ce folosesc curentii Golfstreamului si produc energie pentru Europa. Ce putere produce o moara? 1 milion de CP !
 • Orasele submarine sunt niste inchisori din metal ancorate pe fundul apei. Detinutii sunt cu miile acolo, liberi sa faca ce vor. Sunt tare linistiti fiindca daca misca in front sunt inecati, exterminati. Nu exista gardieni. Li se livreaza energie, iar ei pescuiesc si se administreaza singuri, cu conducere aleasa de ei.
 • Nu mai exista razboaie fiindca natiunile beligerante se pot extermina una pe cealalta cu cantitatile enorme de explozibil la care au acces. Ultimul razboi a fost intre americani si europeni, iar masacrul i-a inspaimantat pe toti.

Cei doi temerari sunt treziti la viata de o ruda de-a unuia si fac o plimbare prin nordul continentului american si european. Cu aceasta ocazie afla toate cele de mai sus si tare mai sunt uimiti..! Intr-un final, datorita noutatilor sau poate a campurilor electrice create mai nou de folosirea intensa a electricitatii, cei 2 calatori in timp innebunesc. Iarasi avem un sfarsit politicaly corect.

Cartea e scrisa destul de mediocru, dar sunt amuzante anticipatiile stiintifice ale vremii. Mereu cate un sut si, cam tot timpul, ratare !

Anunțuri

Despre cezar

ride in black, think in white !
Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s