Tolstoi- Invierea


La multi ani !

Primul post pe anul asta este despre un inceput. Invierea unui suflet impietrit nu e un eveniment des si nici usor de realizat. Despre asta este vorba in romanul lui Tolstoi, invierea unor suflete, desprinderea lor de ambitiile si deprinderile comune si imbratisarea unui concept de viata simplu, detasat.

Tanarul boier Nehliudov, caruia i s-a parut ca a gresit grav in tinerete incearca sa-si usureze sufletul de pacatul inchipuit. A sedus-o pe Katiusa, i-a facut un copil, iar aceasteia ii vireaza destinul brusc spre prostitutie. Cu totii provocam astfel de mici tragedii, dar nu le constientizam. Nehliudov doreste sa-si rascumpere greseala, sa se insoare cu Katiusa si de aceea patrunde intr-o lume vecina, care il revolta profund. Destinul saracilor are o alta traiectorie decat destinul bogatilor si se pare ca numai saracii plang. Sistemul social croit nedrept pentru saraci il va determina pe boier sa-si abandoneze haina moale, dar grea de bogatas pentru una murdara si cu pureci, dar usoara pentru suflet.

Nu se insoara cu o prostituata( Katiusa) pana la urma, pentru ca ar fi trebuit sa-si petreaca cativa ani langa o ocnasa, iar Tolstoi ii rezerva un destin de revolutionar, alaturi de mujicii cei buni. Nu numai boierasul inviaza, ci si prostituata, dar si multi din cei condamnati care au renuntat principial la o lume nedreapta, de neinteles pentru ei.

Tolstoi insusi va desavarsi in viata ceea ce scrie in ultimul sau roman, de aceea merita sa lecturam vreo 8 ore o carte ce poate ne va face mai buni, macar cele 8 ore.

Anunțuri

Despre cezar

ride in black, think in white !
Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s