Cum se creste Puterea motorului.


Sa scriu o explicatie mai simpla, teoretica. Puterea depinde proportional de :

  • cilindreea unui cilindru. Creste volumul camerei de ardere, creste puterea motorului. Intre 125 cmc si 250 cmc, puterea creste cu 100%
  • numarul de cilindri. Ai 2 cilindri si mai pui 2, ai putere dubla.
  • turatia motorului. Teoretic crestem turatia, crestem puterea. Mai tineti minte ca turatiile de putere maxima erau mult scazute fata de cele din zilele noastre? La acelasi motor au cam crescut cu minim 20%. Bineinteles, motoarele sunt mai fiabile; materialele pieselor in miscare rezista mai mult solicitarilor termice, mecanice si sunt mai usoare. S-a putut creste turatia. Iata cum din 45 CP sau facut 55 CP.
  • Presiunea medie indicata din cilindru. Mai simplu ne gandim la cantitatea de incarcatura proaspata destinata arderii la sfarsitul admisiei. Si mai simplu : combustibil injectezi cat vrei, dar aerul destinat amestecului de ardere trebuie ajutat sa intre cu o …turbina. Punem o turbina performanta si mai adaugam teoretic la 55 CP , inca 55CP, adica 110 CP.

In cazul motocicletelor se rezolva treaba si fara turbina prin sisteme de admisie performante, cu geometrie variabila si prin modificarea la limita superioara a rapoartelor de comprimare din cilindri, plus turatii de putere maxima duble. Rapoartele sunt si de 12.5:1 fata de auto , 9:1. De-acum vorbim despre tehnica, aliaje speciale in compozitia pieselor si detalii. In cazul motoarelor in 2 timpi, puterea e mai mare cu 40-70% fata de de cele in 4 timpi.

Principii simple, nu?

Reclame

Despre cezar

ride in black, think in white !
Acest articol a fost publicat în motociclisme și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s