Vine iarna pentru motociclisti.


Din pacate, sezonul s-a terminat. Acum 14 ani circulam cu Jawa in luna ianuarie pe 5 grade Celsius. Nu aveam decat o geaca de endurist, casca si manusi de primavara. Ma dadeam jos de pe sa intepenit in pozitia de calaret. Astazi , cand e frig ma mai doare cateun genunchi si-mi aduce aminte ca faceam o prostie sa merg fara echipament. Astazi se gasesc de toate, pe atunci, mai nimic. Ideea era ca nu imi pregateam motorul de iernat. Il bagam in garaj si asteptam cateo zi uscata si cu soare cu dinti ca sa mai fac o tura. Vremurile s-au schimbat.

Saptamana asta voi face prepararea de hibernare. Cea mai simpla, dar eficace. Mai intai o plimbare la benzinarie. Plinul facut imi fereste rezervorul de rugina. Dupa niste ani, te gandesti si la rugina… Se spala bine fara jet, apoi se baga scula in garaj si se ridica pe central ca sa nu chinuim pneurile 4-5 luni. Fiindca lantul e inca bine incalzit ii dau si ultimele fasuri pentru ungere. Scot bateria si o duc in casa , la caldurica. Se va incarca complet macar o data la 2 luni.

Cu niste vaselina ung articulatiile de la manete, parghii. O acopar in fiecare an cu un cearseaf (nescrobit !) si apoi cu o patura. La sfarsit husa.

Motoarele nu se pornesc iarna, daca nu se folosesc! Nu are niciun rost sa-i dam cateo „cheie”. Uzura oricarui motor pornit „la rece” este echivalenta cu uzura in regim normal de functionare pe 100 km. Iar la rece nu inseamna iarna, ci cand motorul e rece-metalul are 25 grade. Cu atat mai mult nu trebuie chinuit iarna. Daca sta la caldura si bateria e incarcata, in luna aprilie, orice scula sanatoasa se porneste in max 5 minute.

Profesionistii o prepara si mai in amanunt pentru iernat, dar amatorii e foarte bine daca fac macar atat, in fiecare an.

Anunțuri

Despre cezar

ride in black, think in white !
Acest articol a fost publicat în motociclisme și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s