Cehov-Livada cu visini(si despre Pescarusul, Cele 3 surori, Unchiu Vanea)


Scriere ceva mai complexa decat : “Trei surori”, “Pescarusul” si “Unchiul Vanea”. Cred ca cel mai bine este sa vezi piesele la teatru, interpretate magistral. Merita. Piesele capata alta consistenta.           Livada este simbolul unui regim ce sta sa dispara. Cei ce munceau ca robii la livada au urmasi ce cumpara livada de la urmasii bogatasilor, astazi saraciti si plini de datorii. Lopahin, bogatasul de astazi, dar taranoi in esenta, cumpara livada ca sa o taie. Va face un cartier de vile de lux. Inca de pe atunci erau dezvoltatori imobiliari ! Nu vrea sa distruga trecutul sau de taran, de rob. Pur si simplu vrea sa faca profit. El consiliaza in disperare de cauza o familie fara nici un simt al afacerilor, din contra foarte risipitori.

Personajele nu sunt foarte bine conturate, dar se pot izola cu usurinta cei ce muncesc si incearca sa salveze proprietatea. Intotdeauna astia se pare ca muncesc si pentru bunastarea exponentilor publici ai familiei, cei ce risipesc cu usurinta munca primilor:

  • Varia(fata vitrega) vs mama ei Andreevna in Livada cu visini.
  • Sonia si Vanea vs profesorul Serebreakov in Unchiu Vanea

Se mai “vad” indragostitii. Mai mereu, amorezii traiesc dragostea interzisa sau neimpartasita. Fie domnii isi revarsa dragostea peste doamne maritate ce le impartasesc simtamintele, fie iubesc degeaba domnisoare ce tanjesc la atentia unor mici profitori sentimentali, cu alte obiective de viata, bineinteles. Asa se formeaza mereu cupluri temporare.

  • Varia si Lepahin, Ania si Trofimov-studentul, Iasa-lacheul si Duniasa-slujnica, Duniasa si Epihodov-ghinionistul contabil, Andreevna si pungasul parizian in Livada cu visini
  • Masa si Versinin, Tuzenbah si Irina, Irina si Solionai in Trei surori
  • Astrov-medicul si Elena –sotia profesorului, Astrov si Sonia, Vanea si Elena in Unchiul Vanea
  • Nina- tanara aspiranta si Trigorin-scriitorul, Nina si Treplev, Semion-invator si Masa.
  • Mai sunt si genul de “intelectuali” fara nici un rezultat remarcabil in toata viata lor. Ei cred ca aduc valoare familiei din care fac parte, dar asta cred numai ei, de fapt.

Si in Livada cu visini, invariabil, personajele sunt in miscare, in transhumanta. Mai mereu vin in vacanta in locurile de bastina. Acolo ii astepta cu emotie cei ce muncesc sa-i intretina. Apoi stapanii pleaca de la tara si se intorc la oras, la Paris (in Livada cu visini), unde nu ii astepta un trai mai bun si cu siguranta sunt mai putin iubiti, dar sunt in mediul lor.

In toate piesele personajele principale au aspiratii greu de realizat.

  • Cele trei surori vor sa ajunga din provincie la Moscova unde le va fi mai bine. Pana atunci unii chiar se apuca de munca. Intr-un tarziu isi dau seama ca nu vor mai pleca niciodata la Moscova.
  • In Livada cu visini vor sa se intoarca la Paris si sa scape de stresul pierderii la licitatie a livezii. Nu vor sa o salveze, ca nu mai pot, doar sa treaca peste momentul dificil al licitatiei.
  • Treplev vrea sa fie scriitor in Pescarusul, dar nu-i iese si sfarseste prost.

De fapt , simbolul pescarusului mort gasit la mal se aplica personajelor tuturor pieselor. Destine esuate. Se implinesc in neimplinirea lor.

Reclame

Despre cezar

ride in black, think in white !
Acest articol a fost publicat în carti și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s